luni, 3 iunie 2013

TORT CU CREMA, FRISCA SI FRUCTE

 Este un tort aromat, de iarna,  pentru care sunt necesare urmatoarele:

Pentru blatul galben :
  • 3 oua
  • 3 linguri de apa 
  • 6 linguri de zahar
  • 6 linguri de faina
  • coaja de lamaie
  • un praf de copt
Pentru blatul maro:
  • 3 oua,
  • 3 linguri de apa,
  • 6 linguri de zahar
  • 2 linguri cacao,
  • 3 linguri de nuca,
  • 3 linguri de faina,
  • esenta de rom,
  • un praf de copt .
Pentru sirop :
  • 4 linguri de zahar;
  • 200 ml apa,
  • esenta de rom.
Pentru crema:
  • 3 oua,
  • 150 g zahar,
  • 200 g unt,
  • 2 linguri cacao,
  • 2 linguri amidon,
  • 200 ml. lapte,
  • esenta de rom ,
  • un litru frisca - de care doriti,
  • zahar vanilinat,
  • fructe de iarna :banane, portocale, kiwi, stafide(hidratate), lamaie, taiate bucatele parfumate,cu esenta de rom.
 Se procedeaza astfel:
Pentru blaturi separam ouale, batem albusurile cu zahar foarte bine, apoi adaugam apa lingura cu lingura  si batem in continuare.
Cand spuma obtinuta  este foarte tare se adauga componentele solide amestecate in faina si cu miscari de jos in sus le incorporam in compozitie.
Obtinem 2 blaturi pe care le taiem, orizontal, in doua dupa ce s-au racit complet.
Le umezim bine cu siropul caldut, obtinut prin caramelizarea zaharului si dizolvarea lui in apa aromatizata cu rom
.
 Pentru crema  frecam ouale cu zahar, adaugam cacao, faina si laptele, le amestecam bine si apoi le punem pe foc mic  si amestecam bine cu telul si cu lingura de lemn pentru a nu permite prinderea cremei de marginea vasului (este foarte importanta aceasta operatiune) pana devine consistenta.
Pana se racoreste crema se freaca untul (noi nu folosim margarina) prin miscari circulare sau cu mixerul pana devine spumos.
Este momentul sa mixam si frisca cu zahar vanilinat si apoi o punem la frigider pana la utilizare.
In untul spumos punem cate o lingura din crema si amestecam energic, apoi esenta de rom si crema este gata. Daca este mai moale se da la rece .

Montarea tortului  :
Baza, blat maro peste care presaram fructele apoi punem frisca, blat galben, fructe, o parte din crema, blat maro, fructe si frisca, blat galben si acoperim cu frisca.
Partile laterale ale tortului l-am imbracat in crema si apoi am presarat nuca caramelizata( se pune 100 g zahar putin umezit,  la topit  - atentie sa nu se arda- se adauga o mana buna de nuci se amesteca, se raceste pe o farfurie unsa cu ulei si de sfarama cu sucitorul).


L-am decorat cu fructe  dar pozele nu sunt reusite ca sa pot sa le prezint.
Sper sa va placa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu