marți, 4 iunie 2013

PRAJITURA CU MERE

Dulciurile cu fructe intotdeauna sunt binevenite, sunt usor de facut si deosebit de gustoase.

Ingrediente pentru blat:
  • 200 g untura (daca nu vreti  puneti grasimea dorita si diminuati cantitatea de faina);
  • 150 g zahar
  • 2 oua
  • 200 ml  smantana
  • 700 g faina
  • praf de copt
  • coaja si zeama de lamaie
Umplutura de mere: 2 borcane de mere (850 g fiecare) conservate din productia noastra, sau mere rase (1,5 kg), zahar si scortisoara, cantitatile   le  alegeti in functie de gust.

Glazura de caramel:
  • 200 g zahar
  • 100 g unt
Preparare :
Se freaca foarte bine untura cu zahar, se adauga ouale pe rand si se amesteca bine, apoi smantana l cu lingura, coaja si  zeama la lamaie apoi faina  amestecata cu praf de copt.Obtineti un aluat pufos, atentie la faina, moale, il intindeti cu sucitorul pe planseta infainata bine, il rulati pe sucitor si il asezati in tava pe foaia de copt.Daca se rupe il reparati fara nici o problema. Trebuie sa fie aerisit nu compact ca aluatul de tarta.

Merele, indiferent ca sunt conservate sau rase proaspat , se pun in cratita cu putin ulei sau unt, se adauga zahar  si scortisoara dupa gust si se calesc bine. Reci se pun peste blat de aceea recomand sa le pregatiti pe ele prima data.
Se da la cuptor pentru cel putin 40 minute la foc mediu; spun mediu, pentru ca nu avem  aragaz sofisticat.
Se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Glazura se obtine prin topirea zaharului umed intr-o craticioara, fara sa se arda,(atentie si daca luati de  pe foc se continua caramelizarea) se adauga untul, se amesteca foarte bine si cand se mai tempereaza se toarna peste prajitura.
Se portioneaza si se decoreaza daca doriti.
Sper sa va placa.



Nota: cantitatile din retete indiferent de provenienta lor, dupa parerea mea sunt orientative depinzand de calitatea fainii, untului, smantanii, laptelui, etc. asa ca un aluat reusit se simte la framantat cu mana si ochiul, ceea ce presupune o oarecare experienta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu